Între om și decorul care-l înconjoară există o strânsă legătură. Nicăieri nu e ca acasă. Designul contemporan, mai ales cel de interior, poate fi caracterizat prin simplitate, armonie și bun gust. Mobilierul, în acord liniar și cromatic cu o ambianță caldă, aerisită, exprimă eleganță, nu doar bunăstare. Armonia creată prin alegerea obiectelor conform potrivirii dintre ele (formă și culoare) conduce la o relație de înțelegere și susținere reciprocă între obiecte, între spațiu și aceste obiecte, între om și mediul înconjurător.
Într-un interior modern, simplu, elegant și relaxant, mobilierul se află în deplin acord cu ambianța caldă, aerisită a spațiului. La nivel psihic spațiul cu care suntem obișnuiți ne creează o senzație de siguranță, liniște și conform. După o zi lungă, tot ce ne dorim este să ajungem acasă și să ne relaxăm alături de cei dragi la o cină în familie, la un film sau citind o carte bună. Un spațiu aerisit și plăcut ne inspiră o stare de bine. Aici suntem mai relaxați, avem mai multă energie și suntem fericiți. Pentru a ne asigura o permanentă stare de bine, atunci când amenajăm un spațiu, suntem atenți la amplasarea mobilierului, la mărimea acestuia și la culorile folosite. Aranjarea obiectelor ne influențează starea de spirit imediat ce intrăm într-o încăpere. Dacă mobila este înghesuită, greoaie și are o mărime nepotrivită ne simțim copleșiți.
Într-o cameră cu un spațiu modest, piesele multifuncționale cu multe spații de depozitare care asigură existența unei camere ordonată și aerisită. O camera spațioasă se amenajează cu suficiente elemente pentru ca aceasta să nu pară goală și neprietenoasă. Putem evita aglomerarea inutilă achiziționând obiecte ce pot servi mai multe scopuri: o canapea extensibilă, un dulap cu multe rafturi pentru depozitare, etc.
La nivel psihologic, culorile potrivite semnifică și transmit ceva inducându-ne anumite stări. Culoarea în acord sau în contrast cu dominanta spațiului poate fi tonică, strălucitoare sau liniștitoare și poate exprima calm, optimism, veselie sau mister.
Culorile calde deschise indică un bun echilibru și stare de optimism.
Culorile închise sugerează tendința spre tristețe și anxietate. Culorile pot avea efecte fiziologice și neurologice, cele închise sunt depresive, descurajante iar cele prea vii sunt obositoare. Culorile deschise pot fi stimulate, vesele și pozitive. Roșu este stimulent respirator și circulator, verdele este hipotensiv, vasodilatator, galbenul stimulează vederea iar albastrul scade presiunea sanguină.
Pentru zugrăveala pereților e bine să evităm culorile tari – alegem albul sau culorile pastelate pentru a crea o stare de liniște. Dacă ne plac culorile tari putem vopsi un singur perete sau chiar aducem un singur obiect colorat în tonuri tari în fiecare camera (o canapea roșie) alături de o mobilă complet albă constituie un design reușit, jucăuș care ne va bine dispune. Un living amenajat complet în roșu este obositor și creează agitație. Mobila din lemn masiv realizată într-un anumit stil ne poate influența comportamentul. O mobilă cu linii drepte și finisaje netede ne poate echilibra emoțional. O mobilă în stil modern poate crea senzația ca totul este într-o continuă schimbare. Schimbând locul pieselor de mobilier odată la câțiva ani ne putem stimula creativitatea, aducem un suflu noi locuinței și ne dă impresia că ne simțim într-o locuință nouă. Alegând piese din lemn masiv cât mai moderne și ușor de asortat putem redecora oricând fără prea mult efort. Nuanțele deschise aduc mai multă lumină. Dacă este nevoie putem adăuga și o pată de culoare!
Click aici pentru a vedea produsele.