Mobilierul achiziționat poate să rămână valoros mult timp dacă performanțele sale tehnologice se îmbină perfect cu funcționalitatea și estetica sa. Amplasarea și accesorizarea inteligentă a mobilierului duce la crearea unui spațiu finit care permite libertatea de mișcare și răspunde nevoilor de confort contemporane.
Rolul mobilierului este de a crea zone cu utilizări specifice cum ar fi cea de luat masa, de relaxare sau de lucru. Mobilierul bun, realizat din materiale de calitate superioară este rezistent la uzură. Cumpărarea mobilierului este profitabilă financiar când este privită ca pe o investiție pe termen lung.
Cel mai important material folosit pentru realizarea unui mobilier de calitate este lemnul.
Mobilierul din lemn masiv contribuie la crearea unui decor original fără vârstă. Datorită faptului că-și păstrează aspectul frumos mult timp și prin prezența sa se obține un mediu sănătos, lemnul reprezintă textura ideală pentru un mobilier de calitate superioară. Prin păstrarea culorii lemnului natural se evidențiază vizibilitatea fibrei și fiecare piesă capătă personalitate și are un aspect unic. Mobilierul din lemn masiv pentru curte și terasă este apreciat pentru stabilitatea și pentru calitățile sale estetice. Baițul și lacul folosite uneori oferă lemnului protecție. Pentru durabilitatea maximă pot fi preferate mobilele din esențe tari teck, cireș. stejar, plop. Din lemn se poate realiza decoruri clasice, retro, contemporane sau romantice. Nuanțele luminoase ale cireșului dau un farmec deosebit unui interior clasic.
Metalul este al doilea material important folosit pentru amenajări.
Mobilierul din oțel este stabil, durabil și greu de deformat. Întreținerea sa este rareori necesară. Prin prezența sa și printr-o aranjare inspirată, mobilierul poate crea o atmosferă plăcută și primitoare oricărui spațiu.
Înainte de a achiziționa mobilierul, este necesar un studiu atent asupra spațiului în care va fi amplasat. Se imaginează diferite moduri de așezare astfel încât între componentele mobilierului să rămână spațiu suficient. Între obiectele masive se lasă liber 1m pentru a permite circularea. Pentru un anumit stil, modern sau rustic, se aleg piese conform tematicii. Stilul modern caracterizat prin linii simple și forme geometrice se încadrează într-o cromatică neutră. Pentru realizarea obiectelor în stil modern se utilizează adesea sticla, metalul și aspectul lucios. Stilul tradițional emană eleganță. Detaliile sunt accentuate cu ajutorul dantelei sau a satinului. Culorile preferate sunt de la bej până la nuanțe intense de roșu. Pentru un spațiu mai mic se aleg obiecte cu dimensiuni potrivite.
Este bine de știut câte ceva și despre materialele din care s-a făcut mobilierul: clasicul PAL, MDF-ul mai rezistent și mai elegant, sticla sablată, lemnul masiv. La mobila din PAL, fronturile sunt făcute din MDF sau lemn masiv. Când se cumpără mobilierul, se testează calitatea ramei de susținere. Mobilierul să fie confortatbil, cu o cromatică adecvată, realizat din materiale de calitate și să umple spațiul fără a-l aglomera.
Pentru un dormitor ideal, corespunzător nevoii de relaxare, realizat în combinații de lila, mov și tonuri naturale este necesar un pat dublu de dimensiuni mari și un dulap încăpător și bine organizat. Cromatica aleasă poate fi neutră. Tapițeria mov din partea de la perete a patului și celelalte accesorii sunt în ton cu aceasta. Pentru o doză de contrast se pot folosi alte culori: bej, ocru sau auriu. Pentru ca o mansardă să devină un spațiu optim de petrecere a timpului liber sau de studio, este necesar un mobilier in tonuri naturale (o canapea cu două locuri, câteva fotolii, un birou și câteva măsuțe pentru servirea ceaiului sau a cafelei) și câteva accesorii decorative.
Mobilierul din lemn masiv poate fi asociat cu nuanțe foarte pale și calde de galben sau oranj. Nu există culori urâte, doar dozări greșite! Verdele deschis se potrivește bine cu nuanțele de maro. Verdele crud și galbenul sunt o combinație proaspătă și revigorantă. Verdele fistic este liniștitor, ideal pentru dormitor. Verdele închis domolește. Roșul se poate asorta cu nuanțe pure de contrast: negru, coral sau alb. Roșu Burgundy este misterios în armonie cu tonuri calde de bej sau cu rozuri mătuite (mate). Galbenul Floarea Soarelui se simte excelent împreună cu maroul sau albastrul. Culoarea pastel a liliacului proaspăt este odihnitoare și pozitivă. Cremul se asortează ușor cu rosul, maroul, albastrul marin, griul perlat sau cel metalizat. Albastrul indigo este o culoare somptuoasă și elegantă. Pentru a dinamiza orice loc în casă, se folosesc contrastele tari. Pentru a accentua anumite zone se poate miza pe contrastul clar a două culori și pe ajutorul celei de-a treia. Când spațiul este mic se poate crea iluzia unui spațiu mai mare cu ajutorul oglinzilor aflate pe ușile dulapurilor.
Sugestiile cromatice prezentate pot fi utilizate atunci când achiziționăm huse, fețe de masă, perne decorative, paravane, etc. Ele pot evidenția sau echilibra decorul.